Koncert
STEVE HACKETT

STEVE HACKETT

  • 2020-10-04, , godzina 20:00
  • KAT.A 299.00 PLN, KAT.B 269.00 PLN, KAT.C 239.00 PLN, KAT.D 209.00 PLN, KAT.E 189.00 PLN, KAT.F 169.00 PLN
  • Narodowe Forum Muzyki, pl. Wolności 1, WrocŁaw

Bilety

Opis

STEVE HACKETT

 

Steve Hackett, niezwykle utalentowany i obdarzony wielką wyobraźnią gitarzysta rockowy, na początku swojej kariery był związany z grupą Genesis, tworząc jej klasyczny skład razem z Peterem Gabrielem, Philem Collinsem, Tonym Banksem i Mike'em Rutherfordem. Wspólnie nagrali wiele znakomicie przyjętych albumów takich jak choćby "Selling England By The Pound" (jedna z ulubionych płyt Johna Lennona). Steve jest również pełnym inwencji kompozytorem i w swoich utworach wykorzystuje elementy wielu różnych gatunków, m. in. jazzu, world music i bluesa.

 

W Genesis gra Steve'a przyniosła wiele niezapomnianych momentów - od poruszających akustycznych brzmień w "Horizons" i "Blood on the Rooftops" po pełne dramatyzmu rockowe solówki w "Firth of Fifth" i "Fountain of Salmacis". Po rozstaniu z zespołem Steve rozpoczął karierę solową, kolejny raz poszerzając swoje możliwości i przekraczając muzyczne granice - coraz to wynajdywał nie tylko nowe brzmienia, lecz również techniki takie jak "tapping". W połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku Steve mógł się cieszyć z przebojowego singla "Cell 151" i supergrupy GTR, założonej ze Steve'em Howe'em, która odnosiła duże sukcesy w Ameryce.

 

Steve współpracował też z wieloma uznanymi artystami takimi jak choćby Paul Carrack, Bonny Tyler, John Wetton i Brian May, który przyznał, że rozpoczynając muzyczną karierę, szukał inspiracji w grze Steve'a. Kolejnym przedsięwzięciem muzyka był przebojowy album "Genesis Revisited", po czym cofnął się jeszcze bardziej do swoich muzycznych korzeni, nagrywając "Blues With A Feeling". Cały czas stawiał sobie też nowe wyzwania i poszerzał muzyczne horyzonty, proponując eklektyczny miks brzmień i gatunków przyprawiony egzotyką, który do dziś fascynuje ogromne rzesze słuchaczy.

 

W marcu 2010 roku zespół Genesis został uroczyście wprowadzony do Rock and Roll Hall Of Fame, co tylko potwierdziło ponadczasowy charakter i przesłanie muzyki grupy. Steve zawsze miał ogromny sentyment do klasycznych utworów z jej repertuaru, nic więc dziwnego, że powstała druga część "Genesis Revisited", która ukazała się w październiku 2012 roku. W nagraniach utworów wspomogło go wielu znakomitych muzyków, a dwie trasy promujące to wydawnictwo - w 2013 i 2014 roku - cieszyły się ogromnym zainteresowaniem fanów. W programie koncertów oprócz utworów Genesis znalazły się także solowe kompozycje Steve'a.

 

Zaplanowana na 2019 rok trasa "Selling England By The Pound" zbiegła się z 40. rocznicą premiery trzeciego solowego albumu Steve'a, "Spectral Mornings" i od początku było wiadomo, ze będzie to spektakularne wydarzenie. Na scenie obok Hacketta pojawiła się cała plejada znakomitych muzyków, a recenzenci prześcigali się w znakomitych ocenach koncertów.

 

W 5. rocznicę wcześniejszej wizyty Steve'a Hacketta w Polsce, muzyk powrócił także do naszego kraju, by podczas dwóch 2,5-godzinnych koncertów przedstawić m.in. w całości (!) wspomniany wyżej album "Selling England By The Pound" oraz obszerne fragmenty znakomitego "Spectral Mornings". Znalazło się też miejsce dla bardziej aktualnych solowych kompozycji, w tym z najnowszego albumu "At The Edge Of Light".

 

Trasa która Steve zaplanował na 2020 i 2021 rok prawdopodobnie "przebije" tę wcześniejszą. Oto bowiem artysta wraz z przyjaciółmi-muzykami postanowił odtworzyć w całości słynny koncertowy album Genesis "Seconds Out" z 1977 roku, jedną z najlepszych rockowych płyt koncertowych wszech czasów! Zagra też wybór swoich solowych kompozycji, wszak jego spektakle do krótkich nie należą.

 

Zapraszamy na dwa koncerty w Polsce - w Warszawie i Wrocławiu! Steve Hackett i jego Gibson Les Paul zabiorą nas w muzyczną podróż, która na długo pozostanie w naszej pamięci!

 

Wybrana dyskografia (solo):

Voyage Of The Acolyte (1975)

Please Don't Touch (1978)

Spectral Mornings (1979)

Defector (1980)

Cured (1981)

Highly Strung (1982)

Bay Of Kings (1983)

Till We Have Faces (1984)

Momentum (1988)

Guitar Noir (1993)

Blues With A Feeling (1994)

Watcher Of The Skies: Genesis Revisited (1996)

A Midsummer Night's Dream (1997)

Darktown (1999)

Sketches Of Satie (z Johnem Hackettem) (2000)

Feedback 86 (2000)

To Watch The Storms (2003)

Metamorpheus (2005)

Wild Orchids (2006)

Tribute (2008)

Out Of The Tunnel's Mouth (2009)

Beyond The Shrouded Horizon (2011)

A Life Within A Day (z Chrisem Squire'em) (2012)

Genesis Revisited II (2012)

Wolflight (2015)

The Night Siren (2017)

At The Edge Of Light (2019)

 

 

 

Więcej

Spodobało Ci się wydarzenie "STEVE HACKETT"? Szukasz innych wydarzeń z tego samego typu, gatunku? Zobacz: koncerty , koncerty na dziś, koncerty jutro, koncerty w tym tygodniu, koncerty na weekend.
Premiery muzyczne
Zapowiedzi muzyczne
Ostatnio dodane
BLUES PILLS
Blues Pills zapowiada nowy album [WIDEO]

"Kiss My Past Goodbye" to kolejny singiel z nowego albumu artysty.

Carla Fernandes
Carla Fernandes gra z chłopakiem w tenisa w klipie "Por Qué" [WIDEO]

W klipie pojawia się hiszpański gwiazdor Maikel Delacalle.

Konkurs Ziaja